Zadelpasconsult

20141031_130749Allereerst vindt er een kennismaking plaats met het paard en de ruiter of amazone waarvoor een afspraak is gemaakt. Er wordt een anamnese afgenomen waarin bijvoorbeeld wordt gevraagd naar de leeftijd, het gebruik en het niveau van het paard.

Vervolgens vindt er een beoordeling van de bouw en bespiering van het paard plaats. De rug wordt nagevoeld op pijnlijke plekken, warmte en zwellingen. Er worden meerdere templates (mallen) van het paard gemaakt om onder andere de breedte en symmetrie en het verloop van de rug van het paard vast te leggen. De templates worden vervolgens op papier getekend zodat deze bewaard kunnen blijven.

De gangen van het paard worden beoordeeld op de rechte lijn in stap en draf. Als het paard bijvoorbeeld niet recht is kan dit ook invloed hebben op het zadel waardoor dit naar een kant kan zakken.

20141031_123302Er wordt een aanvang gemaakt met het passen van het huidige zadel en/of de nieuwe zadels. Hierbij wordt onder andere gelet op de balans, de drukverdeling, de boommaat en de lengte van het zadel.

Als er een zadel is gekozen dat in stand goed ligt op het paard, wordt de ruiter erop gezet. Het is belangrijk dat er ook met de ruiter op het paard voldoende ruimte rond de wervelkolom overblijft en dat het zadel netjes op zijn plek blijft liggen. Het consult wordt afgesloten met een advies met betrekking tot het huidige zadel of een nieuw aan te kopen zadel.