Zadels vullen

De vulling van uw zadel is erg belangrijk omdat deze samen met een goed passende zadelboom de druk over de rug van uw paard verdeelt. Een vulling dient zacht te zijn en moet gemakkelijk met twee vingers samen te drukken zijn en terug te veren na het indrukken ervan. De vulling fungeert namelijk om de schokken op te vangen. Wanneer de kussens hard worden gebeurt dat niet meer.

Opvullen is een woord dat regelmatig verkeerd wordt gebruikt. Een goed zadel gaat soms wel twintig jaar of langer mee, dit geldt echter niet voor de vulling. De meeste zadels zijn gevuld met wol en dat vervilt na verloop van tijd. Daarom dient,  afhankelijk van het gebruik, de vulling iedere twee tot drie jaar vervangen te worden. Op het moment dat de kussens van een zadel hard en/of bobbelig gaan aanvoelen of wanneer de vulling ongelijkmatig is, is uw zadel toe aan een nieuwe vulling. Het zadel wordt uit elkaar gehaald en alle vulling wordt uit de kussens verwijderd. Hierna worden de kussens opnieuw gevuld met wol en wordt het zadel weer in elkaar gezet. Het zadel is dan opnieuw opgevuld.

Veel vaker wordt de term opvullen gebruikt wanneer er slechts bijgevuld wordt. Er wordt dan via de vulgaten alleen wat vulling aan de kussens toegevoegd. Dit kan alleen wanneer de rest van de vulling nog mooi gelijkmatig en zacht aanvoelt en wat is ingeklonken, zodat er nog ruimte is voor extra vulling. Wanneer er vulling wordt toegevoegd aan een kussen dat al voldoende gevuld is, zal dit alleen maar een harder kussen opleveren.

Er zijn verschillende vullingen mogelijk, zoals synthetische wol, schapenwol en lucht (flair). Ook kan er onder de wol een lining worden aangebracht, een foam die zorgt voor een extra gelijkmatige en comfortabele onderzijde van het kussen. Ik werk met schapenwol, met of zonder lining.

Wanneer ik het zadel open heb liggen zal ik gelijk een veiligheidscheck van uw zadel doen. Ik kan nu namelijk direct zien of de boom nog heel is en of de singelophanging nog intact is. Wanneer het zadel weer in elkaar zit en het volledig gevuld is kom ik met het zadel terug naar uw paard om de vulling uit te balanceren naar de rug van uw paard. Een nieuwe vulling dient na ongeveer 20 rij-uren of maximaal 12 weken bijgevuld te worden, dit geldt uiteraard ook bij nieuwe zadels.

Onthoud ten allen tijde dat een nieuwe vulling de pasvorm van uw zadel niet kan veranderen. De pasvorm van het zadel wordt voor het grootste deel bepaald door de zadelboom. Het opnieuw opvullen of bijvullen van uw kussens kan uw zadel nooit passend maken wanneer deze pasvorm niet goed is.

Het is raadzaam uw zadel elk half jaar te laten controleren.