Vanaf mijn 8e rijd ik paard. Ik ben begonnen op een manege. Al snel bleek dat ik een voorliefde had voor de lastigere paarden. De een liet zich op stal niet gemakkelijk vangen, de ander gedroeg zich boos met poetsen, een derde was in de les niet vooruit te branden. Toen al boeide het mij waarom deze paarden zo waren. Ik probeerde er naar mijn kennis zo goed mogelijk mee om te gaan, wat vaak ook aardig goed lukte. Maar oplossen deed ik het gedrag niet. Ook vroeg ik mij dingen af als: waarom gaat dit paard zo lastig in de linkergalop? Waarom gaat dit paard zo plat door de bochten? En wat kan ik eraan doen?
Ik begon me meer en meer te verdiepen in de paarden. Zowel in het paard op zich, als de omgang (o.a. natural horsemanship), verzorging, huisvesting en het gebruik. Dit deed ik door lezen, workshops en clinics volgen, filmpjes kijken en heel veel informatie op internet opzoeken. Later deed ik ook cursussen en liep stage.
Ik begon ook met andere paarden te werken, en echt te trainen en beleren. Daarin heb ik vele dingen ontdekt, heb vele dingen ook verkeerd gedaan, maar altijd heel veel van geleerd.
In 2006 kwam ik in aanraking met de Academische Rijkunst (systeem van Bent Branderup). Voor het eerst kreeg ik antwoorden op (rijkunstige) vragen. Ik heb hierin een cursus succesvol afgerond en ben me er intensiever in gaan verdiepen. Ik probeer jaarlijks mee te doen met een clinic van Bent Branderup, en volg lessen van andere Academische Rijkunst instructeurs. Tevens gebruik ik mijn kennis en ervaring opgedaan bij andere instructeurs en methodes, of gewoon andere disciplines om paard en ruiter zo goed mogelijk te begeleiden. Een goede communicatie tussen ruiter en paard, elkaar begrijpen, weten wat men op het moment moet doen en waarom vind ik daarbij belangrijk.
Naast het rijden, ben ik ook menner. In 2005 heb ik mijn koetsiersbewijs gehaald en ben vele jaren mede-instructeur van een jaarlijkse mencursus geweest. Ook in het mennen streef ik ernaar om het paard zo goed mogelijk te begeleiden, dat menner en paard een goede communicatie hebben en dat beiden béter worden. Hierbij gebruik ik tevens de kennis de ik opgedaan heb over het rijden.
In 2013 ben ik afgestudeerd als gedragstherapeut voor paarden. Deze studie heeft mij enorm geholpen om paarden beter te begrijpen. Waarom vertoont een paard bepaald gedrag? Oftewel, wat is zijn motivatie? En hoe kun je die motivatie veranderen, of gebruiken voor ander gedrag?
In 2014 ben ik tevens geslaagd als Master Saddle Fitting Consultant (MSFC) en ben ik dus gediplomeerd zadelpasser. Daarnaast heb ik aanvullende certificaten behaald: het maken van een basis-hoofdstel en leerwerk, (zadel)reparaties en opnieuw opvullen. Ik ben hier niet meer echt actief in bezig, maar gebruik mijn kennis wel.
In 2016 heb ik met mijn verzorg-Shire de grondwerk/longetest gehaald bij grootmeester in de Academische Rijkunst Bent Branderup. In 2021 heb ik met mijn eigen Friese merrie een update van deze test gedaan.
In 2017 heb ik de opleiding tot Centered Riding® level I instructeur met goed gevolg afgelegd en blijf dit updaten.